Social Icons

16 Nisan 2013 Salı

İstanbul'da Gezilmesi Gereken Yerler


Eğer İstanbul'a bir gezi planlıyorsanız İstanbul'da mutlaka görmeniz gerek adresleri ve şehre özel bazı araçları sizin için bir araya getirdik. Bu adresler İstanbul'un tek tek anlamları. Tabi İstanbul gibi bir kent sadece 40 mekan gezilerek tamamlanamaz fakat kısa bir İstanbul gezisi için bu adresler mutlaka görülmeli.



Topkapı Sarayı
İstanbul'un bütün sırlarının toplandığı yer. Şehrin dünya başkenti olduğu zamanların şahidi. İstanbul'u en güzel izleyeceğiniz nokta. 1472 yılında İstanbul'un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan saray günümüzde dünyadaki en eski saraylardan bir tanesi. Tüm kutsal emanetleri saklandığı ve eşsiz eserlere ev sahipliği yapan Topkapı Sarayı'nı mutlaka görmelisiniz.



Ayasofya

Dünya kültür mirasının baş eserlerinden bir tanesi olan Ayasofya'nın tarihi 532 yılına İstanbul'un

Bizans İmparatorluğu'nun başkenti olduğu dönemlere dayanıyor. Dev kubbesi, büyüleyici mozaikleri ile Ayasofya bir mimari başyapıt. İstanbul gezilerinin ilk adreslerinden bir tanesi.


Süleymaniye Camii

Mimar Sinan'ın baş eseri. Muhteşem Kanuni Süleyman'ın İstanbul'a hediyesi. 1550 - 1557 yılları arasında inşa edilen Süleymaniye Camii kubbesi, külliyesi, minareleri ile eşsiz özelliklere sahip. İstanbul'un en zor tepelerinden birisine inşa edilen camii şehrin simgelerinden bir tanesi.



Kız Kulesi

Dünyanın en ilginç efsanelerinden birinin baş aktörüdür Kız Kulesi. Salacak Sahili'nde bulunan ve İstanbul'lulara göre şehrin sembolu olan bu kule kralın kızını korumak için yaptırdığı ve buna rağmen kurtaramadığı bir hüzünlü hikayeye sahiptir. Günümüzde restoran ve bar olarak hizmet veren kulenin manzarası 360 derece ile İstanbul'un en güzel ve romantik manzaralarından birisne açılır.



Sultanahmet Camii

Sultan 1. Ahmet'in şehrin boynuna taktığı eşsiz yapı. 6 minaresi ile tüm İstanbul silüetlerinin başkahramanıdır Sultanahmet Camii. Sedefkar Mehmet Ağa'nın mimarisini yaptığı camii Sultanahmet Meydanı'nında en önemli süsüdür. Muhteşem İznik çinileri ile süslü Sultanahmet Camii İstanbul'un en güzel mimari eserlerinden bir tanesi.



Yerebatan Sarnıcı

Bizans İmparatoru Justinyen'in şehrin su ihtiyacını gidermek adına yaptırdığı sarnıç dünyanın en romantik ve büyüleyici mekanlarından birisi olarak gösteriliyor. İnşaası 542 yılına dayanan sarnıç eşsiz sütunları ve Medusa başı ile görenleri büyülüyor. Halk arasında Yerebatan Sarayı denilen sarnıç mutlaka görülmesi gereken yerlerden bir tanesi.


Sultanahmet Meydanı

İstanbul'un sahip olduğu en değerli mücevherler bu meydanın çevresinde bulunuyor. Ayasofya ve Sultanahmet Camii'ne bakan meydanda Alman Çeşmesi, Dikilitaş, Yılanlı Sütun gibi çok önemli tarihi eserler bulunuyor. İstanbul'daki en önemli turistik noktalardan bir tanesi olan meydanda güvercinlerle birlikte muhteşem İstanbul silüetinin resmini çektirebilirsiniz.


Dolmabahçe Sarayı

Osmanlı İmparatorluğu'nun İstanbul'daki ikinci ikametgahı olan Dolmabahçe Sarayı farklı mimari üsluplara sahip. Sultan Abdülmecit tarafından Beşiktaş'ta yaptırılan saray'ın inşaası 1856 yılına dayanıyor. Atatürk'ün yaşama veda ettiği yer olması ile ayrıca değer kazanan saray muhteşem bir boğaz manzarasına açılıyor.


İstiklal Caddesi

1930'lu yılların Pera'sında zerafete ve ihtişama açılan ve Cadde-i Kebir ismiyle adlandırılan İstiklal Caddesi sadece İstanbul'un değil Türkiye'nin en ünlü caddesi. Uzun yıllar şehirdeki yabancı nüfüsa ev sahipliği yapan ve şehrin en ayrıcalıklı noktalarından birisi olan İstiklal Caddesi günümüzde eğlence mekanlarına, kültür sanata ve konsolosluklara ev sahipliği yapıyor.


Galata Kulesi

Bizans döneminden kalma bir kule olan Galata Kulesi İstanbul için pek çok sembolik anlamı içerir. Fatih Sultan Mekmet'in şehri efthetmesinin 2. gününde ziyaret ettiği kule İstanbul'un en güzel manzaralarından birisine açılır. Etrafındaki meydan kule ile aynı ismi taşır ve Galata Kulesi olarak anılmaktadır.



Arkeoloji Müzesi

19. yüzyılın sonlarında ressam, mimar Osman Hamdi Bey tarafından kurulan İstanbul Arkeoloji Müzesi barındırdıkları kadar kendi mimari özellikleri ilede çok önemli bir adres. Dünyanın en iyi üç arkeoloji müzesinden birisi olarak gösterilen müzede Anadolu'daki ilk çağlardan başlayarak günümüze çok kıymetli pek çok eseri görebilirsiniz. 



Boğaziçi

Şehri ikiye ayıran ve diğer dünya kentleri ile arasında benzersiz bir ayrım yapan şehrin simgesi. Dünyadaki pek çok kent nehirler ve kanallarla ayrılır fakat tam ortasından bir deniz aracılığıyla böyle bölünen bir kent yok. Boğazın üzerinde bulunan köprüler, yalılar, parklar İstanbul'la özdeşleşmiştir.



Ortaköy Meydanı

Boğazın Avrupa yakasındaki Ortaköy semtinin boğaz kenasrına kurulmuş olan meydanı bugüne kadar İstanbul kartvizitlerini süsleyen başlıca manzaralardan birisi olmuştur. Bu arnavut kaldırımlı meydanın bir kenarında Ortaköy Camii görünür. Ardında ise Boğaziçi Köprüsü. Meydan doyumsuz bir manzaraya açılan bir kapı gibidir aslında.


Haydarpaşa Tren İstasyonu

1916 yılında Sultan 2. Abdülhamid döneminde Bağdat Demiryolu hattının ilk ve ana istasyonu olarak yaptırılan bina Kadıköy'den tüm İstanbul'u selamlar. Kendisine has bir üslüpa sahip Haydarpaşa Garı şehirle özdeşlemiştir. Halen günümüzde aktif olarak çalışan istasyon binası şehrin en güzel binalarından bir tanesidir.


Kapalıçarşı

Fatih Sultan Mehmet döneminde inşa edilen ve uzun yıllar Osmanlı Dönemi'nde Cevahir Bedesteni olarak adlandırılan Kapalıçarşı ülkemizdeki en büyük ve en eski alışveriş merkezidir diyebiliriz. İçerisinde kuyumcudan kumaşçıya dericiden antikacıya kadar pek çok dükkan yüzlerce yıldan bu tarafa çalışmaktadır.


Aya İrini

Yapım tarihi 4. yüzyıla dayana ve İstanbul'daki en eski kiliselerden bir tanesi olan Aya İrini İstanbul'daki en eski yapılardan bir tanesi. Topkapı Sarayı'nın girişinde bulunan kilise günümüzde ziyarete kapalı fakat özel konserler için zaman zaman kapılarını açıyor. Bu mimari harikayı İstanbul'da mutlaka görmelisiniz.


Saint Antoine Kilisesi

İstiklal Caddesi'nde bulunan ve İstanbul'un en büyük katolik kilisesi olan Saint Antoinne 1725 yılında inşa edilmiş. Avlusunda kiliseye gelir getirmesi için yapılmış apartmanları, kendisine has mimari üslubu ile İstiklal Caddesi'nin en önemli yapılarından bir tanesi olan bina aynı zamanda caddenin ilk betonarme yapıları arasında yer alıyor.


İstanbul Modern

Sade İstanbul'un değil tüm Türkiye'nin ilk modern sanat müzelerinden bir tanesi olan İstanbul Modern Karaköy'de bulunuyor. Şehrin en güzel manzaralarından birisine bakan müze yıl içerisinde süreli ve sürekli sergilere ev sahipliği yapıyor. Ülkemizdeki özel müzecilik alanındaki en önemli kurumlardan birisi olan İstanbul Modern'i mutlaka görmelisiniz.


Pierre Loti

Şehrin en bilinen adreslerinden bir tanesi olan Pierre Loti Eyüp Sultan Camii'nin yanında bulunan tepede yer alıyor. Ünlü şair Pierre Loti'nin gününün büyük kısmını burada geçirmesinden dolayı bu kahve ve tepe Pierre Loti ismini almış. Harika bir İstanbul manzarasına bakan kahvede çay yada kahve içmek şehrin ritüellerinden bir tanesi.


Gülhane Parkı

İsmi Topkapı Sarayı'nın gül bahçelerinden gelen Gülhane Parkı şehrin oksijen depolarından birisi olmanın dışında İstanbul'un en eski ve büyüleyici parklarından bir tanesi. Kendinizi zamanın içinde dolaşıyormuş gibi hissedeceğiniz Gülhane Parkı'nda dev ağaçların gölgesinde yürüyüş yapmak, kitap okumak yada sevgilinizle romantizm yaşamak son derece keyifli.


Prens Adaları

İstanbul'un kenarında bulunan Büyükada, Kınalıada, Burgazada, Heybeliada ve Sedef Adası Bizans İmparatorluğu döneminden beri Prens Adaları olaraka adlandırılıyor. Bizans döneminde prenslerin sürgün yeri olan adalarda bir haftasonu gezisi yapmak, yazın denize girmek İstanbul'un klasikleşmiş keyiflerinden bir tanesi.



Mısır Çarşısı

Tarihi 1660 yılına dayanan Mısır Çarşısı mimar Kazım Ağa tarafından yapılmış. Yeni Camii ile Çiçek pazarı'nın arasında buluna  çarşı günümüzde baharatçılar, şarküteri mağazaları ve kuruyemiş dükkanlarına ev sahipliği yapmakta. Tarihi çarşının içinde renk cümbüşleri ile birlikte dolaşırken kendinizi bambaşka bir dünyada hissedeceksiniz.


Kariye Müzesi

Edirnekapı'da bulunan Kariye Müzesi Bizans döneminde yapılmış bir kilise iken fetihten sonra 1511 yılında camiye dönüştürülmüş.Çevresinde müzenin dokusuna uygun ahşap evlerin olduğu Kariye Müzesi muhteşem mozaik süslemelerine sahip. İstanbul'un bu en eski yapılarından bir tanesi İstanbul'u keşfe çıkanlarında gözde adreslerinden bir tanesi.


Dikilitaş

İstanbul'daki en eski eserlerden birisi Hipodrom Meydanı'nda bulunan Dikilitaş. MS 390 yılında gemi ile İstanbul'a getirildiği rivayet edilen Antik Mısır dikilitaşının yapılış tarihinin milattan once 15. yüzyıl olduğu düşünülüyor. 19 metre yüksekliğindeki bu taş Sultanahmet Meydanı'nın incilerinden bir tanesi.


Galata Mevlevihanesi

İstanbul'un fethinden sonra 1491 yılında kurulan Galata Mevlevihanesi günümüzde Divan Edebiyatı Müzesi olarak kullanılıyor. Çınar ağaçları ile kaplı bir bahçenin içerisinde yer alan mevlevihaneyi en iyi anlatacak sözcük ise huzur ve sukunet. Her ayın ikinci ve son cuma günü sema törenine ev sahipliği yapan mekan İstanbul'un önemli gezi durakları arasında yer alıyor.


Beyazıt Kulesi

İlk olarak 1749 yılında yapılan Beyazıt Kulesi'nin ilk hali ahşaptanmış ve çıkan bir yangında yanmış. Günümüzdeki kule ise eski kulenin yerine Sultan 2. Mahmut döneminde (1828) yeniden yaptırılmış olan kule. Yangın gözetleme ve meteoroloji kulesi olarak kullanılan kule şehrin en güzel kulelerinden bir tanesi.


Çemberlitaş

Çemberlitaş sütunu MS 330 yılından beri İstanbul'da bulunuyor. İmparator 1. Konstantin'in onuruna dikilen bu sütun İstanbul'un yedi tepesinden biri olarak adlandırılan Çemberlitaş semtine dikilmiş. Uzunluğu 57 metre olan sütunun Roma'daki Apollon tapınağından getirildiği düşünülüyor.


Boğaz Köprüleri

Şehrin tüm boğaz manzaralarında görünen iki köprüsü Boğaziçi Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü şehrin simgelerinden bir tanesi. Bu iki köprünün bir diğer özelliği ise Asya ve Avrupa kıtalarını birbirlerine bağlıyor olmaları. Bu iki asma köprüden Boğaziçi Köprüsü Ortaköy ve Beylerbeyi arasında yer alıyor Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ise Kavacık ve Hisarüstü'nü birbirine bağlamakta.


Beylerbeyi Sarayı

Sultan Abdülaziz döneminde ünlü mimar Sarkis Balyan'a yaptırılan Beylerberyi Sarayı üç kat üzerine kurulu ve Harem ile Selamlık bölümlerinden oluşuyor. Birbirine bitişik taraçalar şeklinde oluşturulmuş bir bahçesi bulunan saray İstanbul'un en güzel binalarından bir tanesi.


Esma Sultan Yalısı

Sultan 1. Abdülaziz'in kızı onuruna yapılmış ve onun ismini taşıyan Esma Sultan Yalısı Ortaköy'de bulunuyor. Muhteşem bir boğaz manzarasına sahip olan yalı önce geçirdiği bir yangınla ardındanda depremle ağır yara almış. Restore edildikten sonra günümüzde düğün ve organizasyonlara ev sahipliği yapan yalı İstanbul'un en romantik binalarından bir tanesi.


Çemberlitaş Hamamı

Mimar Sinan'ın Nurbanu Sultan için yapmış olduğu hamam İstanbul'un en benzersiz hamamlarından birisi. Kadın ve erkek bölümü ayrı olan hamamdabirbirine benzer iki ayrı hamam bulunuyor. Sadelik ve zerafetin mimarinin her ayrıntısında hissedildiği hamam günümüzdede faal olarak çalışıyor.


Rumeli Hisarı

İstanbul'a boğazın kuzeyinden gelecek saldırıları önlemek amacı ile Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış olan hisar karşıdan bakıldığında Arapça harflerle Muhammed yazısını simgeler ve Hz. Muhammed'in ismini İstanbul'un üzerinde taşır. Günümüzde müze olarak kullanılan hisardan bambaşka bir İstanbul manzarasını görebilirsiniz.


Yıldız Parkı

Beşiktaş ve Ortaköy arasında yer alan Mısır Parkı Osmanlı İmparatorluğu zamanından beri şehrin en romantik buluşma adreslerinden bir tanesi. Lale Devri'nde şenlik ve eğlenecelerin düzenlendiği park Malta ve Çadır Köşklerinede ev sahipliği yapmakta. Asırlık ağaçların gölgesinde gezintinin çok keyifli olduğu park İstanbul'un en güzel parklarından bir tanesi.


Yıldız Sarayı

Yıldız Sarayı Sultan 2. Abdülhamid döneminde ana saray olarak kullanılmaya başlanmıştır. Mihrişah Sultan için yapılmış olan saray döneminin klasik mimarisine uygun olarak inşa edilmiştir. İçinde bahçeler, köşkler ve parklar olan Yıldız Sarayı geniş bir avluda bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder